środa, 28 marca 2012

Placek cebulowy z boczkiem

Może nie jest to typowo wiosenny placek ale z nadmiarem cebuli coś trzeba zrobić. Postanowiłam wykorzystać ją właśnie do tego placka. Przepis ze starego numeru ,,Soli i Pieprzu".




300 g mąki
20 g drożdży
szczypta cukru
150 ml mleka
sól
1 kg cebuli
175 g surowego wędzonego boczku (dałam 250 g)
300 g kwaśnej śmietany
100 ml śmietanki 30 %
3 jajka
pieprz





Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Wlać drożdże roztarte z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką, odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce. Do mąki z rozczynem dodać 1/2 łyżeczki soli i resztę ciepłego mleka. Zagniatać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki ( u mnie półplasterki). Boczek pokroić w kostkę, wytopić na rozgrzanej patelni. Porcjami dodać cebulę, zeszklić. Śmietany wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z lekko przestudzoną cebulą. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, uformować brzeg. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, rozłożyć masę cebulową. Piec około 35 minut.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...