piątek, 11 maja 2012

Crumble z rabarbarem

Cały rok czekam na rabarbar, a gdy tylko się pojawi pierwszym wypiekiem z nim jest właśnie crumble z bloga Słodka pasja. Uwielbiam smak rozpływającego się w ustach rabarbaru pod pyszną kruszonką i ten smak chyba nigdy mi się nie znudzi. Warto czekać.



650 g rabarbaru
100 g cukru kryształu
30 g masła (do wysmarowania formy)

Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Oczyszczony rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, naczynie żaroodporne grubo wysmarować masłem, ułożyć rabarbar, posypać cukrem. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i posypać po wierzchu. Piec w 180 st. C, przez 20 minut.


Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...