niedziela, 13 maja 2012

Ciasto z rabarbarem i orzechami

Gdy zobaczyłam to ciasto na blogu Małej Cukierenki od razu wiedziałam, że muszę je upiec. Jak tylko dorwałam rabarbar postanowiłam je zrobić i nie zawiodłam się jest po prostu boskie. A ta posypka to przysłowiowa kropka nad i, a do tego jeszcze orzechy laskowe, pycha.



Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
1,5 szklanki pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
1/2 szklanki grubo poszatkowanych orzechów laskowych


Posypka:
1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej


Posypka: wszystkie składniki na posypkę wymieszać. Ciasto: wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać przez około 2-3 minuty. Do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem na najniższych lub średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Wsypać 2/3 szklanki mąki i wlać połowę maślanki, wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Wsypać resztę mąki i dodać pozostałą maślankę, krótko wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rabarbar, wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać równomiernie wcześniej przygotowaną posypką. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. 

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...