poniedziałek, 14 maja 2012

Czekoladowy bananowiec

Miałam niesamowitą ochotę na jakieś ciasto z czekoladą, oczywiście nie mogłam się zdecydować. Kolejka przepisów do wypróbowania osiągnęła kolosalne wymiary. Padło jednak na  te oto ciasto z książki Wendy Hobson ,, 1000 klasycznych ciast i ciasteczek". Nie zawiodłam się na nim bo jest pyszne, chociaż zawartość bananów nie była wyczuwalna.





150 g masła albo margaryny
150 g brązowego cukru
150 g czekolady deserowej
2 banany, rozgniecione
3 jajka, roztrzepane
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem i czekoladą. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy banany, jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej i pieczemy 1 godzinę w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 st. C, do suchego patyczka. Zostawiamy ciasto w formie na 5 minut, a potem wykładamy na kratkę kuchenną i studzimy.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...