piątek, 18 maja 2012

Klopsiki w sosie koperkowym


Szukałam czegoś na obiad, miałam na coś ochotę ale nie wiedziałam do końca na co. Na blogu Kasi natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Efekt okazał się naprawdę pyszny, mężulek sięgał ciągle po dokładkę, więc na pewno kiedyś jeszcze powtórzę te klopsiki.




1,2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
2 jajka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerstwe bułki
vegeta
sól
pieprz

Sos:
2-3 pęczki kopru
5 szklanek bulionu warzywnego
kubek śmietany
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz


Zmielić lub drobno posiekać czosnek i cebulę. Czerstwe bułki namoczyć w wodzie i kiedy są już miękkie, wycisnąć z nich wodę i dodać do mięsa. Wbić 2 jajka, dodać 2 łyżeczki vegety, odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Wszystko należy dokładnie wyrobić rękoma. Jeśli mięso jest za rzadkie można dodać bułki tartej. Mokrymi rękoma formować kulki dowolnej wielkości. Klopsiki obtaczać w mące i podsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Przygotować sos: zagotować bulion, dodać do niego śmietanę rozrobioną z mąką i solą. Przed wlaniem śmietany z mąką, dodać kilka łyżek bulionu. Zagotować. Sos nie powinien być ani za gęsty ani za rzadki. Wrzucić posiekany koperek. Do sosu wrzucić klopsiki i całość gotować na małym ogniu jeszcze około 20 minut.

Muffinki z owocami

Bardzo byłam ciekawa jak smakują muffiny z budyniowym proszkiem. Byłam przerażona ilością oleju ale wyszły rewelacyjne, wprost rozpływały się w ustach. Więc jeśli ktoś z Was ma jeszcze w zamrażalce jakieś mrożone owoce tak jak ja polecam upiec te oto muffinki. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" 2/2012.




2 opakowania budyniu waniliowego
190 g mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia
3 jajka
starta skórka z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy
200 g cukru pudru
250 ml oleju
200-250 g mrożonych owoców (u mnie maliny i jagody)
cukier puder do obtoczenia owoców

Budynie wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielić. Żółtka wymieszać ze skórką z cytryny, potem ubić, stopniowo wsypując cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dalej ubijając cienką strużką wlać olej. Wsypać budyń z mąką, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, po łyżce dodawać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do połowy wysokości. Zamrożone owoce obtoczyć w cukrze pudrze, rozłożyć na cieście, przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170 st. C około 25 minut.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...