środa, 13 czerwca 2012

Calzone

Calzone to potrawa z kuchni włoskiej i jest to tak jakby rodzaj pizzy zawijany na kształt pieroga. Wyszperałam ten przepis na  już dawno temu i calzone gości na moim stole dosyć często. Ja zrobiłam kilka małych calzone ale można zrobić jeden duży pieróg.




Ciasto:
ok 30 g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
250 ml wody lub mleka
łyżka oliwy
2-3 szklanki mąki


Nadzienie:
koncentrat pomidorowy
czerwona papryka
20 dag kiełbasy
cebula
15 dag pleśniowego sera
ulubione zioła (u mnie bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
1 jajo do posmarowania ciasta, lub woda z solą

W letniej wodzie lub mleku rozpuszczamy, cukier, sól i drożdże. Po chwili wlewamy miksturę do przesianej mąki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie kroimy: na cienkie paseczki paprykę i lekko ją solimy, by puściła sok i zapach, kiełbasę w plasterki a cebulę  w cieniutkie talarki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, (u mnie kilka mniejszych) na który nakładamy koncentrat pomidorowy i farsz pozostawiając brzegi do sklejenia ciasta.  Farsz posypujemy ulubionymi ziołami i rozkruszonym serem pleśniowym. Placek sklejamy jak pieróg. smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na około 15-20 minut, aż się zrumieni.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...