czwartek, 14 czerwca 2012

Dżem rabarbarowy

Uwielbiam słodkie przetwory na zimę. Lubię na śniadanie zjeść świeżutką chałkę  z masłem i dżemem, wtedy lato wraca do mnie choć na dworze zimno. Ten dżemik jest zwyczajny ale bardzo pyszny, polecam.




1 kg oczyszczonego rabarbaru
40-50 dag cukru

Oczyszczony rabarbar kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1-2 godziny, aż puści sok. Po tym czasie zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy płomień do minimum i smażymy do porządanej konsystencji (u mnie około 30 minut), można zmiksować na mus. Gorące nakładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Z podanej ilości wyszło mi 6 słoiczków po 200g.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...