wtorek, 19 czerwca 2012

Gulasz z papryką

Chęć na coś treściwszego pozwoliła mi zrobić ten pyszny węgierski gulasz z kluseczkami. Pierwszy raz w życiu sama robiłam kluski. Pamiętam ich smak z dzieciństwa jak w wakacje, będąc u babci na śniadanie dostawałam talerz mlecznej zupy z kluseczkami, nie zapomniany smak. U mnie w gulaszu oczywiście smakują inaczej,też pyszne, ale nie ma to jak babcine. Przepis pochodzi z ,,Soli i Pieprzu" 2/2012.


40 g wędzonego boczku
2 łyżki smalcu
2 cebule
500 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę (u mnie łopatka)
sól
mielona papryka
500 ml bulionu mięsnego
3 oczyszczone papryki
3 pomidory bez skóry
250 g kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki

Kluski lane:
400 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
woda

Boczek pokroić w cienkie paski, wytopić. Dodać smalec, roztopić, wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać wieprzowinę i na dużym ogniu zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić solą i papryką, dusić na średnim ogniu około 60 minut, podlewając bulionem. Papryki pomidory pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać paprykę i resztę bulionu, dusić 15 minut. Dodać pomidory, dusić 10 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną sosu z gulaszu, żeby śmietana się nie zwarzyła. Gotować na małym ogniu jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kluski: mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i olej. Mieszając, wlać tyle wody, by wyszło rzadkie ciasto, odstawić na 15 minut. Porcje ciasta wkładać na sito do lanych klusek i wyciskać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, żeby się nie sklejały. Mieszać, a gdy kluski wypłyną na wierzch gotować 3 minuty. Podać do gulaszu.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...