czwartek, 21 czerwca 2012

Piaskowiec z owocami

Ciasta z owocami wprost uwielbiam. Każde, czy to kruche, ucierane, drożdżowe czy zwykły biszkopt z owocami. To ciasto jest pochwałą prostoty, można w nim zmieniać dowolnie owoce i o każdej porze roku delektować się tym pysznym ciastem. Przepis z mojego starego zeszytu. 







25 dag masła
2 szklanki mąki
szklanka cukru
torebka budyniu śmietankowego
3 jajka
mus owocowy lub świeże owoce ( u mnie truskawki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, wsypać proszek, budyń i mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę posmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć jedną część ciasta, a na nią owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 40 minut w 160 st. C.









Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...