poniedziałek, 25 czerwca 2012

Zapiekane spaghetti z bekonem

Jedna z moich ulubionych zapiekanek. Prosta i szybka w wykonaniu idealnie sprawdzi się na kolację a nawet na obiad. Smakuje wprost rewelacyjnie z chili i ciągnącą się mozzarellą. Przepis wyszperany w starym wydaniu ,,Soli i Pieprzu".






300 g spaghetti
sól
200 g sera mozzarella
250 g bekonu pokrojonego w plastry
100 g szalotek
3 ząbki czosnku
1 papryka chili
1 łyżka oliwy
200 ml bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
200 ml śmietany (u mnie18%)
pieprz
gałka muszkatołowa
1 pęczek natki pietruszki
listki bazylii


Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Makaron plastry sera i bekonu ułożyć warstwami w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Szalotki i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, strąk pokroić w kosteczkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, czosnek i chili. Wlać bulion i śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron równomiernie polać sosem, piec 20 - 30 minut. Gotową zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki i ewentualnie udekorować listkami bazylii.










Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...