czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi z kurkami

Gdy tylko w lesie zaczynają się kurki od razu lecę ich nazbierać. Uwielbiam chodzić na grzyby, najlepiej mi się je zbiera z moim mężem. Mogłabym godzinami tak chodzić po lesie i wypatrywać grzybów. I często tak właśnie jest. Gorzej jest potem gdy wrócę do domu i muszę przebierać te stosy grzybów, z czego część tak pięknych okazów muszę się pozbyć bo są robaczywe. Kurki to jedne z tych grzybów gdzie robaczki pojawiają się rzadko. Tym razem ich smak postanowiłam zamknąć w pierożkach. Pomysł na farsz z Wielkiego Żarcia.


Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
odrobina soli
ok. 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
40 dag kurek
1 cebula
vegeta
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
kiełbasa lub boczek
cebula

Ciasto:mąkę przesiać na stolnicę, a środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, posolić i dolać tyle wody aby powstało miękkie ciasto. Zagnieść. Farsz: kurki obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kurkami. Wymieszane kurki z cebulą włożyć na patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Posypać vegetą. Ewentualnie solą i pieprzem jeśli trzeba. Wałkować ciasto, wykrawać kółka i zlepiać pierożki. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Kiełbasę lub boczek i cebulę pokroić i podsmażyć. Pierogi posypać kiełbaską z cebulą.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...