wtorek, 17 lipca 2012

Penne z boczkiem

Ostatnio mam fazę na makarony. Ciągle na naszym stole goszczą różnego rodzaju zapiekanki czy spaghetti. Tym razem delektujemy się smakiem tej oto pysznej i łatwej zapiekanki, którą zrobimy w godzinkę. Przepis z ,, Soli i pieprzu"  z numeru 6/2011.








500 g makaronu penne
sól
pieprz
200 g boczku
2 ząbki czosnku
3 jajka
250 g kwaśnej śmietany 12%
100 g kwaśnej śmietany 30%
50 g startego parmezanu
1 łyżeczka tymianku
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Boczek pokroić w paski. Czosnek obrać i posiekać. Jajka wymieszać ze śmietanami, parmezanem, czosnkiem i tymiankiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Makaron i boczek włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać sosem śmietanowym i obłożyć wiórkami masła. Piec około 30 minut na złoty kolor.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...