środa, 18 lipca 2012

Ciastka lwie paszcze


  • Tym razem coś słodkiego - ciasteczka, małe, słodkie, z kawałkami jabłek wprost rozpływają się w ustach i bardzo szybko znikają. Ciasto jest dosyć miękkie więc trzeba podsypywać je mąką. Przepis z tej strony.



  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka (może być 2 żółtka i 1 całe jajko)
  • jabłka obrane i pokrojone na 16

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Wykrawać krążki szklanką. Jabłka obrać i pokroić na 16. Kłaść na krążki, zawinąć (nie sklejać). Piec na złoty kolor.



Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...