niedziela, 2 września 2012

Pieczeń drobiowo - wieprzowa

Ta pieczeń to coś a la pieczeń rzymska w bardziej bogatej wersji. Idealna na obiad, to zawsze coś innego niż zwykły kotlet. Naprawdę pyszne, od razu zrobiłam z potrójnej porcji a i tak pieczeń znikła w błyskawicznym tępie. Dodatki można dowolnie modyfikować ja dodałam ser feta. Przepis z tego bloga. 




100 g kurczaka
100 g polędwicy
2 kromki chleba
1 ziemniak
1/2 czerwonej papryki
mała cebula
1 jajko
żółty ser
85 g sera feta
pęczek zielonej cebulki
musztarda
miód
sól
pieprz


Mięso myjemy i blendujemy (zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa).Chleb również blendujemy, drobno pokrojoną cebulę smażymy, ziemniaka i ser trzemy, paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy ulubionymi ziołami pasującymi do mięsa, na końcu dodajemy dymkę. Całość przekładamy do naczynia do pieczenia ( u mnie forma keksowa). Piec w  190 st. C przez 1,5h. Pod koniec mięso polewamy mieszanką z miodu i musztardy. 


Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...