piątek, 7 września 2012

Curry z cukinią

Nie narzekam na nadmiar cukinii, który pojawił się u mnie w domu próbuję ją jakoś wykorzystać. Tym razem jest to curry przyprawione kurkumą, kolendrą, imbirem, kminem i nutką kokosa, po prostu boskie i bardzo szybkie. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 9/2011.





1 cukinia
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka chili
3 cebule
2 ząbki czosnku
600 g filetów z kurczaka
250 g ryżu
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
mielona kolendra
imbir
kmin rzymski
350 ml bulionu drobiowego
200 g mleka kokosowego

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w ćwierćplasterki. Papryki umyć, osuszyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie paski. Ryż ugotować na sypko. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Włożyć cukinię i papryki. Mieszając, smażyć ok. 5 minut. Dodać mięso i smażyć ok. 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, imbirem i kminem. Wlać bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do potrawki dodać ryż. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...