wtorek, 18 września 2012

Jabłecznik z kruszonką

Trwa sezon jabłkowy, więc nie może zabraknąć jabłecznika. Jest on idealny, taki tradycyjny na drożdżowym spodzie i z przepyszną kruszonką, nie można się mu oprzeć. Nieodparta pokusa ciągnąca mnie do niego pozwoliła mi zjeść nieprzyzwoicie  o zgrozo dużo kawałków. Przepis ze starego numeru ,,Soli i Pieprzu".




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
20 g drożdży
250 ml mleka
100 g masła
80 g cukru
sól
2 jajka

Owoce:
1,5 kg jabłek
sok z jednej cytryny
3 łyżki bułki tartej
cukier

Kruszonka:
125 g masła
200 g mąki
125 g cukru




Do mąki dodać drożdże rozpuszczone w mleku, miękkie masło, cukier, szczyptę soli i jajka. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Posypać bułką tartą, rozłożyć cząstki jabłek, posypać 2 łyżkami cukru. Kruszonka: masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrabiać, aż powstaną grudki. Kruszonką równomiernie posypać jabłka. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku 35 - 40 minut.





Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...