środa, 3 października 2012

Szarlotka z budyniem

Pyszne, soczyste jesienne jabłka najlepiej wykorzystać do pysznej szarlotki. Chociaż na surowo do schrupania też są bardzo dobre. Ta szarlotka to idealne połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu. Przepis z książki ,,Serniki i szarlotki" Aleksandry Chomicz i Aliny Stradeckiej.





Ciasto:
500 g mąki
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
1 kg jabłek
sok z cytryny
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru

Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać cukier i tłuszcz pokrojony na cienkie płatki. Wbić jajka i wyrobić ciasto. Najpierw zarabiać je nożem, a potem czubkami palców. Zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka z cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać w pozostałym zimnym mleku i wlać do wrzącego mleka. Wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na pół. Połowę rozwałkować, przenieść na wałku i wylepić dno natłuszczonej formy, kształtując wzdłuż brzegów rancik wysokości 3 cm. Na ciasto wyłożyć jabłka, na nie gorący budyń. Przykryć cienko rozwałkowanym ciastem. Nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawić szarlotkę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Gdy powierzchnia będzie rumiana, a boki ciasta będą odstawać od brzegów formy, wyłączyć ogrzewanie. Po 5 minutach wystawić formę i ostudzić szarlotkę.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...