ok 1 kg
miąższu dyni
ok 1 kg
jabłek odm. Antonówka
2 szklanki
cukru
2 cytryny
1 łyżka
goździków (ok 15 sztuk)
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
ok 1/2
szklanki filtrowanej wody
Dynię
(sam miąższ bez pestek i skóry) kroimy w kostkę, wkładamy
do garnka, dodajemy goździki, cukier i pół szklanki
wody-dusimy pod pokrywką na wolnym ogniu, tak długo aż dynia się
rozpadnie. Cytryny dokładnie szorujemy, następnie polewamy
wrzątkiem i ścieramy skórkę, a sok wyciskamy. Kiedy dynia
zmięknie, dodajemy jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę oraz sok i skórkę z
cytryny. Smażymy bez pokrywki, często mieszając. Po ok 30 minutach
dżem powinien zgęstnieć. Za pomocą widelca wyciągamy
goździki, dodajemy cynamon. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych
i suchych słoików,zakręcamy wyparzonymi nakrętkami,
odwracamy do góry dnem, i nakrywamy ściereczką by powoli
stygły.