środa, 10 października 2012

Dżem dyniowo - jabłkowy

Gdy natrafiłam na ten przepis i ujrzałam jego piękny, złoty kolor od razu się w nim zakochałam. A gdy w mojej kuchni zaczął się unosić zapach goździków i cynamonu to wiedziałam, że będzie pyszny. I tak właśnie się stało, dżem okazał się rewelacyjny i na pewno będę go robić co rok.







ok 1 kg miąższu dyni
ok 1 kg jabłek odm. Antonówka
2 szklanki cukru
2 cytryny
1 łyżka goździków (ok 15 sztuk)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
ok 1/2 szklanki filtrowanej wody

Dynię (sam miąższ bez pestek i skóry) kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier i pół szklanki wody-dusimy pod pokrywką na wolnym ogniu, tak długo aż dynia się rozpadnie. Cytryny dokładnie szorujemy, następnie polewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a sok wyciskamy. Kiedy dynia zmięknie, dodajemy jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę oraz sok i skórkę z cytryny. Smażymy bez pokrywki, często mieszając. Po ok 30 minutach dżem powinien zgęstnieć. Za pomocą widelca wyciągamy goździki, dodajemy cynamon. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych i suchych słoików,zakręcamy wyparzonymi nakrętkami, odwracamy do góry dnem, i nakrywamy ściereczką by powoli stygły.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...