czwartek, 18 października 2012

Gofry

Przepis na te gofry jest w naszej rodzinie od lat 80-ych. Gofry są pyszne, chrupiące od razu po upieczeniu, nie mogą za długo leżeć bo robią się miękkie. Ale po to się robi gofry aby je od razu zjeść. Polecam bardzo te gofry są znakomite ale sami spróbujcie.





0,5 kg mąki
4 jajka
6 łyżeczek cukru pudru
3 szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę i pozostałe składniki dobrze wyrobić końcówkami miksera. Im dłużej się to robi tym ciasto jest pulchniejsze. Smarować rozgrzaną formę pędzelkiem maczanym w oleju, nalewać ciasto i upiec.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...