piątek, 16 listopada 2012

Orzeszki

Pamiętam, że orzeszki pojawiały się na większości ważniejszych uroczystości. W końcu upolowałam patelnię do orzeszków i mogę trochę poszaleć. Tutaj są z nadzieniem kajmakowym bo masa którą wcześniej robiłam była dobra ale orzeszki nie mogły postać zbyt długo na stole bo masa się rozpływała. Orzeszki są pyszne i gdy się już zje jednego to nie można przestać.




Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki śmietany
3/4 margaryny
2 żółtka
1/2 łyżki sody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu

Wszystko razem zagnieść i formować małe kulki. Piec 2-3 minuty z obu stron.


Masa:
mleko skondensowane słodzone gotowane
masło

Masło zmiksować i dodawać po łyżce mleko skondensowane. Nadziewać połówki orzeszków masą.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...