Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka hiszpańska

Szarlotki i ciasta z jabłkami wprost uwielbiam, a ta jest naprawdę wyjątkowa. Dodatek orzechów jest strzałem w dziesiątkę, przyjemnie chrupią w każdym kęsie. Dodatek rumu sprawia, że szarlotka smakuje niebiańsko. Przepis z gazetki ,,Pieczenie jest proste".






200 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 jabłka
125 ml rumu
125 g posiekanych orzechów
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu


Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i skropić połową rumu. Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Kolejno dodawać jajka, stale mieszając. Przesianą mąkę połączyć z kakao, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajeczno-maślanej masy. Wymieszać z kawałkami jabłek i resztą rumu. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, wygładzić powierzchnię i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 40-45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, a po przestygnięciu z tortownicy.

Komentarze

  1. Wygląda smacznie :) Wrzucam "do wypróbowania"!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ją - bardzo nam smakowała, rum nadaje jej specyficznego smaku, który nam akurat podpasował :) Śliczna Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.