Przejdź do głównej zawartości

Cebularze

Bardzo pożywne cebularze naszych czeskich sąsiadów naprawdę przypadły nam do gustu. Przepyszne nadzienie z cebuli i boczku idealnie komponuje się z drożdżową bułeczką, a dodatek kminku pasuje tu idealnie. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.





Ciasto:
1 szklanka mleka
50 dag mąki
2 gag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
sól
1 jajko
3 łyżki masła

Nadzienie:
4 duże cebule
10 dag bekonu lub chudego boczku
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
kminek
1 jajko

Przygotować zaczyn: drożdże wkruszyć do miseczki. Rozetrzeć z cukrem, odrobiną ciepłego mleka i mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Miseczkę przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać sól. Wlać pozostałe mleko oraz uprzednio stopione i ostudzone masło. Wbić jajko. Dodać wyrośnięty zaczyn, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę. Mieszając usmażyć na szklisto. Dodać boczek, smażyć razem jeszcze kilka minut. Nadzienie przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, z każdej uformować placuszek. Na środku położyć porcję nadzienia. Brzegi cebularzy posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika i piec 15-20 minut.












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.