poniedziałek, 25 marca 2013

Ciasteczka pierożki

Za oknem wciąż zima, chociaż kalendarz pokazuje nam wiosnę. Jedyne co przypomina mi wiosnę patrząc teraz za okno to piękne słońce, ale na dworze zimno. Dzisiaj proponuję pyszne, kruchutkie pierożki z marmoladą idealne do kawy bądź herbaty w ten zimny poranek. Z tej porcji wychodzi dużo pierożków ale wystarczy zamknąć je w puszce aby się nimi cieszyć troszkę dłużej. U mnie i tak zniknęły w błyskawicznym tępie. Przepis mam od siostry.


3/4 kg mąki
1 margaryna
1 łyżka smalcu
2 łyżki cukru pudru + do obsypania
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka lub 1 żółtko + 1 całe jajko
marmolada


Wszystkie składniki oprócz cukru pudru do obtoczenia i marmolady zagnieść. Wałkować na cienki placek i wykrawać małe kółeczka (ja robiłam to kieliszkiem do wina). Nałożyć marmoladę na środek i skleić jak pierogi przy pomocy widelca. Piec do złotego koloru. Gdy wystygną obtoczyć w cukrze pudrze. Ja wsypałam cukier puder do woreczka na mrożonki wkładałam po kilka ciasteczek i obtaczałam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...