Przejdź do głównej zawartości

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasze to coś pysznego. Ten akurat jest z drobno pokrojonymi kawałeczkami mięsa z pieczarkami. Dodatek pieczarek stanowi bardzo fajne urozmaicenie klasycznego gulaszu. Przepis z książki ,,Gulasze i potrawki"  Jolanty Muras.



50 dag łopatki
1-2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
20 dag pieczarek
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki śmietany
sól
pieprz
pieprz cayenne

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Przekładamy do rondla. Oprószamy solą, pieprzem i szczyptą pieprzu cayenne. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i szklimy na patelni na pozostałym tłuszczu, następnie dodajemy do mięsa. Podlewamy gorącą wodą tak, aby mięso i cebula były przykryte i dusimy na niewielkim ogniu ok. 30-40 minut do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki razem z trzonkami, skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy chwilę na rozgrzanym tłuszczu, wlewamy śmietanę, po czym dusimy 3-4 minuty i przekładamy pieczarki do rondla z duszonym mięsem. Mieszamy i dusimy razem eszcze kilka

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.