wtorek, 16 kwietnia 2013

Biszkopt kawowy

Idealna baza do wielu ciast przekładanych. Wystarczy przełożyć kremem, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami a otrzymamy wspaniałe ciasto. Możemy je również podać do kawy samo posypane cukrem pudrem. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm u mnie pieczone w formie keksowej. Przepis z książki Wendy Hobson ,,1000 klasycznych ciast i ciasteczek".





100 g miękkiego masła albo margaryny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,rozpuszczona w 2 łyżeczkach gorącej wody
2 jajka

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Mieszamy razem wszystkie składniki na gładką masę. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy, po czym pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...