poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Czosnkowy kurczak w chipsach paprykowych

Wypatrzyłam ten przepis na stylowi.pl ale przepis pochodzi z tego bloga. Kurczak po prostu mistrzostwo świata, odmienił zwykłego kurczaka o 180 stopni. Gdyby nie te chipsy byłby naprawdę zdrowy bo bez tłuszczu pieczony w piekarniku. Ale jeśli ktoś lubi chipsy i sos czosnkowy to ten kurczak przypadnie Wam do gustu.




50 dag filetów z kurczaka
ok. 150 g chipsów paprykowych


Sos czosnkowy:
400 g jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
tymianek
koperek świeży lub suszony


Jogurt przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę przypraw. Mieszamy wszystko dopiero wtedy, gdy w miseczce będziemy mieli już wszystkie składniki. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odkrajmy wszystkie brzydkie części. Filet kroimy jak do nuggetsów. Chipsy najpierw kruszymy w paczce po czym mielimy je dokładnie za pomocą blendera. Kawałki mięsa moczymy dokładnie w sosie po czym obtaczamy w kawałkach chipsów. Zapanierowane kawałki układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 st C, aż panierka się lekko zarumieni.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...