niedziela, 7 kwietnia 2013

Gofry Michaela Roux

Gofry po prostu bajka idealne, chrupiące pomimo tego, że troszkę za krótko piekłam, leciutkie, niesamowite. Wyśmienite tylko z cukrem pudrem, ale inne dodatki też są mile widziane według gustu. Przepis znaleziony na genialnym blogu Moje Wypieki.






160 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
50 g stopionego masła
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
270 ml mleka
kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...