Przejdź do głównej zawartości

Ciastka kukurydziane

Przepis na te ciastka dostałam od siostry i niewiele myśląc upiekłam te przepyszne ciastka. Są one chrupiące i nie można tak po prostu skończyć na jednym, chce się wciąż chrupać i chrupać. Dodatki można dowolnie modyfikować, u mnie jest słonecznik, orzechy laskowe i czekolada ale można dodać co tylko się chce.





kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
1/2 opakowania proszku do pieczenia
5 szklanek płatków kukurydzianych
posiekana czekolada
posiekane orzechy laskowe
ziarna słonecznika

Margarynę roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margarynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik  czekoladę, ponownie mieszamy tym razem ręką. Z masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C.


Komentarze

  1. Bardzo dobra przekąska :) Polecam tylko dodać odrobinę mniej cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Zrobiłam i nie żałuję, przy okazji zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.