Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kukurydziane z rabarbarem

Ciasta z kaszką kukurydzianą to dla mnie coś nowego, ale postanowiłam spróbować. I powiem szczerze, że naprawdę mi smakowało i pewne jest, że co roku będę je piec gdy tylko pojawi się rabarbar. Przepis ze Słodkich Impresji .






500g rabarbaru
300g drobnego cukru
150g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
155g drobnej kaszki kukurydzianej
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125g miękkiego masła
250ml jogurtu naturalnego



Rabarbar pokroić na na małe kawałeczki (0,5-1 cm). Zasypać 100g cukru i odłożyć na czas przygotowywania ciasta. Wymieszać mąkę z kaszą kukurydzianą, solą, sodą i cynamonem. Jajka rozkłóć lekko widelcem z ekstraktem waniliowym. W większym naczyniu utrzeć masło z resztą cukru, a następnie stopniowo dodawać jajeczną mieszaniną bez przerwy ucierając. Dodać sypkie składniki na przemian z jogurtem tylko do połączenia składników. Na końcu dodać rabarbar razem z sokiem który puścił i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w formie na kratkę do całkowitego ostygnięcia.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.