poniedziałek, 6 maja 2013

Racuchy drożdżowe

Nic nie smakuje na śniadanie tak jak racuchy posypane cukrem pudrem. Czasami jadam je też z konfiturą z czarnej porzeczki, są przepyszne i idealne na ciepłe śniadanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki, oczywiście możemy do racuchów dodać ulubione owoce wtedy też smakują wyśmienicie. Przepis z tej strony.




2 1/2 szklanki mąki (1/2kg)
2 jaja
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży 
sól
olej do smażenia

Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem. Mleko podgrzać , dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę i jaja i wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron.

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie zwłaszcza na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyk z dzieciństwa, ale nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one puszyste. Cudowne!

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...