Przejdź do głównej zawartości

Tort rabarbarowy z bezą

Przepyszny torcik z rabarbarem, który idealnie łączy kwaskowaty rabarbar i słodziutką, delikatną piankę bezową. Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia i obawiałam się, że wyjdzie po prostu zakalec ale upiekło się idealnie. Natomiast rabarbar z dodatkiem śmietany zachwycił mnie smakiem i delikatnością, więc jak ktoś ma w nadmiarze rabarbaru to szczerze polecam ten torcik. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" .






Ciasto ucierane:
200 g miękkiego masła lub margaryny
200 g cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
200 g mąki

Nadzienie:
300 g rabarbaru
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek śmietany
50 g cukru pudru

Beza:
3 białka
100 g cukru pudru

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem. Ciasto: masło lub margarynę ucierać z cukrami, aż się rozpuszczą i powstanie kremowa masa. Kolejno dodać jajka, każde dokładnie utrzeć z masą. Wsypać mąkę, krótko wymieszać. Ciasto wylać do formy, wygładzić, piec około 30 minut. Wystudzić w formie. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 st. C. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać 3 łyżki wody, dusić 1-2 minuty, zdjąć z ognia. Żółtka wlać do metalowej miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną, śmietaną i cukrem pudrem. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, ubić mikserem na puszystą masę. Wyjąć z kąpieli, wymieszać z rabarbarem. Przygotowaną masę rozłożyć na cieście. Ciasto piec około 25 minut. Wyjąć a temperaturę zwiększyć do 250 st. C. Beza: białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami przesiany cukier puder. Pianę nałożyć łyżką na upieczone ciasto. Tort wstawić do piekarnika, krótko zapiekać, do momentu, aż beza nabierze jasnobrązowego koloru.

Komentarze

  1. Oryginalny, ciekawy przepis. Uwielbiam rabarbar, więc z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest naprawdę pyszny.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.