wtorek, 14 maja 2013

Tort rabarbarowy z bezą

Przepyszny torcik z rabarbarem, który idealnie łączy kwaskowaty rabarbar i słodziutką, delikatną piankę bezową. Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia i obawiałam się, że wyjdzie po prostu zakalec ale upiekło się idealnie. Natomiast rabarbar z dodatkiem śmietany zachwycił mnie smakiem i delikatnością, więc jak ktoś ma w nadmiarze rabarbaru to szczerze polecam ten torcik. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" .






Ciasto ucierane:
200 g miękkiego masła lub margaryny
200 g cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
200 g mąki

Nadzienie:
300 g rabarbaru
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek śmietany
50 g cukru pudru

Beza:
3 białka
100 g cukru pudru

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem. Ciasto: masło lub margarynę ucierać z cukrami, aż się rozpuszczą i powstanie kremowa masa. Kolejno dodać jajka, każde dokładnie utrzeć z masą. Wsypać mąkę, krótko wymieszać. Ciasto wylać do formy, wygładzić, piec około 30 minut. Wystudzić w formie. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 st. C. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać 3 łyżki wody, dusić 1-2 minuty, zdjąć z ognia. Żółtka wlać do metalowej miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną, śmietaną i cukrem pudrem. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, ubić mikserem na puszystą masę. Wyjąć z kąpieli, wymieszać z rabarbarem. Przygotowaną masę rozłożyć na cieście. Ciasto piec około 25 minut. Wyjąć a temperaturę zwiększyć do 250 st. C. Beza: białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami przesiany cukier puder. Pianę nałożyć łyżką na upieczone ciasto. Tort wstawić do piekarnika, krótko zapiekać, do momentu, aż beza nabierze jasnobrązowego koloru.

3 komentarze:

  1. Oryginalny, ciekawy przepis. Uwielbiam rabarbar, więc z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...