piątek, 26 lipca 2013

Ogórki chili

To są chyba jedne z moich ulubionych ogórków, które mogłabym jeść non stop. Ostre za sprawą chili dobre do zwykłych kanapek lub jako przekąska. Ogórki należy wybierać jak najmniejsze, wtedy dobrze się przegryzą. Te trochę większe przekrawam na pół. Zdjęcia z zeszłego roku bo tak jakoś nie zdążyłam wstawić w czasie  zbiorów. 



2 kg ogórków
1 łyżeczka chili
2 główki czosnku
10 łyżek oleju
1 szklanka wody
2 szklanki octu
1/2 kg cukru

Ogórki umyć, osuszyć, większe przekroić na pół i zasypać dwoma garściami soli - zostawić na noc. Rano odcedzić, dodać czosnek i zalać podgrzanym olejem z chili, wymieszać. Zagotować wodę, ocet i cukier. Do zalewy dodać ogórki, podgrzewać do zmiany koloru. Nakładać w słoiki, zalać zalewą. Nie gotować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...