Przejdź do głównej zawartości

Sałatka francuska

Bardzo dobra sałatka, uwielbiam zapach już pokrojonych i wymieszanych warzyw. Idealna do zimowego obiadu, wyciągamy wtedy słoiczek letnich warzyw i rozkoszujemy się ich smakiem. Najgorsze jest krojenie cebuli bo od razu płaczę ale w tym swój udział miał mąż. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie ale nie pamiętam już w jakiej.




4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1 kg papryki
1 łyżka soli
1 główka czosnku
pęczek natki pietruszki

Zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
pieprz ziarnisty
ziele angielskie

Ogórki umyć, pokroić w talarki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w słupki, czosnek w plasterki, natkę posiekać. Warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić, wymieszać z olejem. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą. Zakręcić. Słoiki pasteryzować 20 minut.

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie sałatki i na zimę robię ich sporo. Ten przepis też muszę zanotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, na ile odstawić warzywka z solą ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa odstawić do momntu, aż puszczą sok.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.