czwartek, 31 stycznia 2013

Sezamowe ciasteczka szczęścia


Przepyszne, sezamowe ciasteczka które osłodzą nam troszkę tą zimę. Ciasteczka są lekko chrupiące, twardawe idealne do szklanki mleka. Dodatek cynamonu idealnie do nich pasuje są po prostu rewelacyjne i w dodatku szybko się je robi. Przepis z tej strony.



2/3 szklanki sezamu, uprażonego na patelni
100 g masła
pół szklanki białego cukru
pół szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
1¼ szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym. Ucierając dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem, następnie stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w sezamie. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190 st. C, aż będą złote. Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...