piątek, 8 lutego 2013

Szarlotka hiszpańska

Szarlotki i ciasta z jabłkami wprost uwielbiam, a ta jest naprawdę wyjątkowa. Dodatek orzechów jest strzałem w dziesiątkę, przyjemnie chrupią w każdym kęsie. Dodatek rumu sprawia, że szarlotka smakuje niebiańsko. Przepis z gazetki ,,Pieczenie jest proste".






200 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 jabłka
125 ml rumu
125 g posiekanych orzechów
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu


Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i skropić połową rumu. Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Kolejno dodawać jajka, stale mieszając. Przesianą mąkę połączyć z kakao, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajeczno-maślanej masy. Wymieszać z kawałkami jabłek i resztą rumu. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, wygładzić powierzchnię i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 40-45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, a po przestygnięciu z tortownicy.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...