sobota, 9 lutego 2013

Tortilla


Wyszperałam kiedyś przepis na domową tortille, robiłam ją już nie raz i jest super. Zamiast kupić w sklepie można w bardzo prosty sposób przygotować ją samodzielnie i nie potrzeba do niej żadnych wyszukanych składników, wszystko znajdziemy w domu. Przepis z  tej strony.




20 dag mąki pszennej
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka soli
1/4 l wody

Mąkę połączyć z solą i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę ( do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...