środa, 20 marca 2013

Cebularze

Bardzo pożywne cebularze naszych czeskich sąsiadów naprawdę przypadły nam do gustu. Przepyszne nadzienie z cebuli i boczku idealnie komponuje się z drożdżową bułeczką, a dodatek kminku pasuje tu idealnie. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.





Ciasto:
1 szklanka mleka
50 dag mąki
2 gag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
sól
1 jajko
3 łyżki masła

Nadzienie:
4 duże cebule
10 dag bekonu lub chudego boczku
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
kminek
1 jajko

Przygotować zaczyn: drożdże wkruszyć do miseczki. Rozetrzeć z cukrem, odrobiną ciepłego mleka i mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Miseczkę przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać sól. Wlać pozostałe mleko oraz uprzednio stopione i ostudzone masło. Wbić jajko. Dodać wyrośnięty zaczyn, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę. Mieszając usmażyć na szklisto. Dodać boczek, smażyć razem jeszcze kilka minut. Nadzienie przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, z każdej uformować placuszek. Na środku położyć porcję nadzienia. Brzegi cebularzy posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika i piec 15-20 minut.












Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...