poniedziałek, 13 maja 2013

Ciasto kukurydziane z rabarbarem

Ciasta z kaszką kukurydzianą to dla mnie coś nowego, ale postanowiłam spróbować. I powiem szczerze, że naprawdę mi smakowało i pewne jest, że co roku będę je piec gdy tylko pojawi się rabarbar. Przepis ze Słodkich Impresji .






500g rabarbaru
300g drobnego cukru
150g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
155g drobnej kaszki kukurydzianej
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125g miękkiego masła
250ml jogurtu naturalnego



Rabarbar pokroić na na małe kawałeczki (0,5-1 cm). Zasypać 100g cukru i odłożyć na czas przygotowywania ciasta. Wymieszać mąkę z kaszą kukurydzianą, solą, sodą i cynamonem. Jajka rozkłóć lekko widelcem z ekstraktem waniliowym. W większym naczyniu utrzeć masło z resztą cukru, a następnie stopniowo dodawać jajeczną mieszaniną bez przerwy ucierając. Dodać sypkie składniki na przemian z jogurtem tylko do połączenia składników. Na końcu dodać rabarbar razem z sokiem który puścił i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w formie na kratkę do całkowitego ostygnięcia.



Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...