czwartek, 27 czerwca 2013

Pierogi z jagodami

Małe, czarne kuleczki gdy tylko się pojawią od razu zabieram się za pierogi. Jeżeli jest sezon jagodowy to nie może oczywiście zabraknąć mnóstwa pierogów, koniecznie podane z kleksem kwaśnej śmietany. Któż  im mógłby się oprzeć?





Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
odrobina soli
ok. 1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie:
jagody
cukier

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, a środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, posolić i dolać tyle wody aby powstało miękkie ciasto. Zagnieść. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki, nałożyć łyżeczkę jagód i posypać cukrem, skleić.  Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć, od chwili wypłynięcia gotować 7 minut.


Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...