środa, 17 lipca 2013

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki to jeden z moich ulubionych. Taki ze sklepu nie może się równać z takim zrobionym samodzielnie. A gdy przychodzą długie zimne miesiące to taki słoiczek od razu poprawia nam humor, to taki promyczek lata zamknięty w słoiczku.




1 kg oczyszczonych czarnych porzeczek
50 - 60 dag cukru


Oczyszczone porzeczki opłukać i osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na conajmniej godzinę. Po tym czasie  garnek umieścić na małym gazie i smażyć do porządanej konsystencji od czasu do czasu mieszając. Można też część lub wszystkie owoce zmiksować jeżeli nie lubimy kawałków owoców. Gorące przekładać do słoików, zakręcać i odstawić do góry dnem na 10 minut (dodatkowo przykrywam słoiki ręcznikiem).

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...