wtorek, 30 lipca 2013

Dżem cukiniowo-pomarańczowy

Co jak co ale dżemu z cukinii to nigdy nie jadłam, ba nawet nie wiedziałam,że można taki zrobić. Postanowiłam zaryzykować i wypróbować przepis edysi79 i oczywiście dżem wyszedł wspaniały. Jeszcze gorący wyjadałam łyżką prosto z garnka nie mogłam się powstrzymać. Naprawdę warto go zrobić bo smak jest obłędny biorąc pod uwagę to, że to dżem z cukinii. Zdjęcia zrobione jeszcze w zeszłym roku, tak jakoś wyszło, że gdzieś tam mi się zawieruszyły.






5 kg cukinii
1 kg cukru 
4 galaretki pomarańczowe
 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do dużego garnka i  smażyć aż cukiniowa kostka zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia zmiksować i dodać cukier, galaretki, kwasek oraz olejek. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...