niedziela, 18 sierpnia 2013

Ciasto śliwkowe

Śliwki w cieście są pyszne dlatego gdy nadchodzi czas zbioru śliwek najczęściej na stole ląduje właśnie ciasto ze śliwkami. To jest bardzo proste i pyszne, wystarczy zamienić śliwki na inne owoce i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Przepis z ,, Kuchni Polskiej na każdy dzień roku" Małgorzaty Caprari.


75 dag śliwek
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z przesianą mąką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Śliwki wydrylować i podzielić na połówki, ułożyć na cieście. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec około 40 minut do złotego koloru.




Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...