czwartek, 5 września 2013

Golonka pieczona w piwie

Golonkę jadłam po raz pierwszy i była naprawdę dobra. Jest bardzo prosta, pożywna i warta wypróbowania. Dobrze smakuje z surówką z białej kapusty. Przepis pochodzi z gazety ,,Świat i Ludzie".




4 golonki wieprzowe
pęczek włoszczyzny
2 cebule
sól
pieprz
2 łyżeczki mielonego kminku
400 ml bulionu
1 szklanka jasnego piwa

Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać i pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, jedną z nich pokroić na cząstki, a drugą grubo posiekać. Golonki oczyścić, opłukać i osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron solą. Oprószyć pieprzem i kminkiem. Przełożyć do brytfanki wyłożonej cząstkami cebuli i kawałkami włoszczyzny. Brytfannę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piec około 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia podlać bulionem i piwem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...