czwartek, 28 listopada 2013

Karkówka pod kołderką

Już bardzo dawno nie było żadnego nowego posta. Przeprowadzka zajęła sporo czasu, a zaaklimatyzowanie się zajęło trochę czasu ale pasja jest nadal. Dziś proponuję dla urozmaicenia obiadowego menu karkówkę pod kołderką z pieczarek, sosu i sera, coś pysznego. Przepis mam od siostry ;)



80 dag karkówki
30- 40 dag pieczarek
sos meksykański np. Łowicz
przyprawa do karkówki
olej lub oliwa
30 dag sera żółtego

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry średniej grubości. Marynujemy je w oliwie i przyprawie do karkówki, najlepiej przez całą noc w lodówce. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, dusimy. Do uduszonych pieczarek dodajemy sos meksykański i jeszcze chwilę dusimy. Karkówkę rozkładamy ciasno obok siebie w brytwanie lub na dużej blaszce tak aby na siebie nie zachodziła. Przykrywamy pieczarkami z sosem a następnie posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku około godziny.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...