Przejdź do głównej zawartości

Kasztanek

Jeżeli ktoś z Was lubi czekoladę czekoladę ,,Złoty kasztanek" Wawela to polecam to oto ciasto. Bardzo proste w przygotowania a kuszące Nas połączeniem orzeźwiającej w smaku cytryny i czekolady. Przepis wyszperany na .





Biszkopt:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
olejek cytrynowy
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli

Wierzch:
1/2 łyżki żelatyny rozpuszczona w 8 łyżkach wrzącej wody
600 ml śmietany kremówki 36%
2 czekolady "Złoty kasztanek"
1 czekolada łaciata lub po połowie mlecznej i białej
starta skórka z 1/4 cytryny (u mnie z 1/2 cytryny)
1 łyżka cukru pudru

Jaja ubić na puszystą masę ze szczyptą soli, dodawać cukier kryształ zmieszany z cukrem waniliowym. Mąkę zmieszać w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy. Na koniec dodać olejek cytrynowy i kurkumę. Wylać na blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st. C przez ok 20-30 min. Czekoladę kasztankową rozdrobnić w malakserze lub pokroić nożem. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodać wystudzoną żelatynę i podzielić na dwie części. Do jednej masy wsypać łyżkę cukru pudru i startą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać. Do drugiej części masy wsypać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć na biszkopt, a następnie przykryć drugą masą. Łaciatą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Przed podaniem schłodzić.

Komentarze

  1. Bardzo smacznie się prezentuje ,a czekolady niestety nigdy nie jadłam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.