Przejdź do głównej zawartości

Sernik z czekoladą

Jedno z moich ulubionych ciast a mianowicie sernik. Ten jest wyrafinowany, na specjalne okazje lub zwyczajnie do kawy. Inny niż wszystkie delikatny i kremowy. Podczas pieczenia należy uważać i nie otwierać piekarnika ani nie dotykać ciasta. Upieczony wyjmujemy bardzo delikatnie i nie stawiamy w zimnym miejscu, sernik powinien stygnąć powoli. Gdy jest już zimny wstawiamy go do lodówki. Przepis z ,,Soli i Pieprzu"










Ciasto:
300 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
200 g zimnego masła
tłuszcz do formy
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
1 czubata łyżeczka kakao

Masa serowa:
300 g masła
750 g chudego twarożku śmietankowego (u mnie zwykły twaróg)
3 jajka
150 g cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy


Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i pokrojone masło. Ze składników zagnieść ciasto. Tortownicę (śr. 26 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać zmielonymi orzechami. 3/4 porcji ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej maka, wyłożyć nim tortownicę, uformować niski brzeg. Resztę ciasta podzielić na pół, jedna porcję zagnieść z kakao. Obie porcje zawinąć w kawałki folii spożywczej i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Masa serowa: masło rozpuścić. Ser wymieszać z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, następnie z letnim masłem (masło nie może być ani za ciepłe, ani za zimne). Masę serowa podzielić na pół. Jedna porcję wymieszać z budyniem waniliowym, a druga- z czekoladowym. Każda porcję sera włożyć do worka z grubej folii (u mnie worek cukierniczy). Worki dobrze zawiązać, w każdym odciąć jeden róg. Z masy serowej na ciasto wyciskać na zmianę jasne i ciemne okręgi, tak aby pokryły placek dwukolorowa warstwa. Odłożone ciasta wyjąć z lodówki, uformować z nich wałki o śr.1,5 cm. Pokroić na małe kawałki, rozłożyć na serze. Piec około 60 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.