Przejdź do głównej zawartości

Frykadelki z brokułami

Frykadelki to nic innego jak mięso mielone nadziane jakimś dodatkiem. U mnie jest to brokuł. Frykadelki są naprawdę pyszne. Można je podać z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami lub z tym co Wam najbardziej smakuje. Przepis wyrwany z ,,Życia na Gorąco" .



60 dag mielonego mięsa
2 łyżki posiekanych ziół (tymianek, bazylia, estragon)
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
15 dag brokułów


Mielone mięso przełożyć do miski. Dodać posiekane zioła. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do mięsa.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić na pikantnie solą i białym pieprzem. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki, gotować kilka minut w lekko osolonym wrzątku na małym ogniu. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Z masy mięsnej uformować małe frykadelki do środka każdego włożyć różyczkę brokuła, ponownie uformować frykadelki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smarzyć na nim frykadelki 12 minut ze wszystkich stron na średnim ogniu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.