czwartek, 10 kwietnia 2014

Gofry drożdżowe

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gofry drożdżowe, które naprawdę przypadły mi do gustu. Wyśmienite posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem komponują się idealnie z nutką cytryny. Naprawdę warte wypróbowania. Przepis z książki ,, Wyśmienite placki, naleśniki, gofry".







21 g drożdży
375 g mąki
75 g cukru
150 g miękkiego masła
4 jajka
75 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
skórka starta z 1/4 cytryny (u mnie z 1/2)


Drożdże wymieszać z niewielką ilością letniej wody, jedną łyżką mąki oraz łyżeczką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Z reszty mąki, masła, cukru, jajek, śmietany, soli i skórki z cytryny ukręcić ciasto ( jest gęste). Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia ( ciasto niewiele urośnie). W posmarowanej tłuszczem gofrownicy upiec złotobrązowe gofry.


I łabędź, który już dawno się u nas pojawił




2 komentarze:

  1. Przepis podkradam i wykorzystam na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...