niedziela, 17 sierpnia 2014

Muffiny z jeżynami

Uwielbiam jeżyny w każdej postaci te prosto z krzaka, zapieczone pod kruszonka, w cieście. Dziś zrobiłam z nimi przepyszne muffiny. Ale co tu będę pisać o walorach smakowych , je trzeba po prostu spróbować. Przepis z tego bloga.





Składniki suche:
2,5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Składniki mokre:
50 g roztopionego masła
2 roztrzepane jajka
1¼ szklanki mleka
Ponadto:
2 pełne kubki jeżyn świeżych lub mrożonych, mogą również być maliny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu wymieszać mokre. Połączyć razem, wymieszać szybko i mało dokładnie - mogą pozostać grudki. Wmieszać jeżyny. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Z przepisu wyszło mi 19 muffinek.

1 komentarz:

  1. Mmm, takie muffinki muszą smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...